U wilt in het algemeen meer weten over winterbanden, de regels omtrent winterbanden in het buitenland, wanneer u het beste kunt gaan rijden op winterbanden en welke winterbanden u het beste kunt kopen. Op onze website kunt u meer informatie vinden over bovenstaande zaken en meer.

"... winterbanden met velg kopen..."

Bent u op zoek naar inhoudelijke informatie over winterbanden, het aanbod op de huidige markt en aan welke voorwaarden winterbanden moeten voldoen? Dan bent u bij ons aan het goede adres, want wij gaan wat dieper in op deze materie en proberen u zo te helpen met het maken van de juiste keuze.

FAQ winterbanden

Gezien de vele vragen omtrent winterbanden hebben wij een aantal vaak gestelde vragen voor u verzameld. Staat u vraag er niet niet tussen? Stel deze gerust via info@winterbandenmetvelg.nl, wij zullen proberen u een zo’n goed mogelijk antwoord te geven.

Ben ik verplicht om op winterbanden te rijden?

Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, men mag zelf kiezen op welke soort banden wordt gereden. Wel dient er rekening te worden gehouden met de minimale profieldikte van 1,4 millimeter.

Wat zijn de voordelen en nadelen van winterbanden met velg?

Winterbanden zijn zowel te verkrijgen mét velg als zónder velg. Hoewel men normaliter mooie velgen onder de auto ziet, worden winterbanden over het algemeen voorzien van stalen velgen.

De voordelen
1. Winterbanden hoeven niet continue te worden verwisseld;
2. Stalen velgen hebben geen of in elk geval minder last van pekel en van kou;
3. Eenvoudig zelf banden wisselen.

De nadelen
1. Extra kosten wegens aanschaffen velgen;
2. Uiterlijk wat minder door stalen velgen.

Hoe bepaal ik de winterband voor mijn bandenmaat?

Wanneer u winterbanden aan gaat schaffen dient u rekening te houden met de bandenmaat van uw auto. Toch hoeft de maat van de winterband niet helemaal gelijk te zijn aan die van de zomerband. De bandenmaat van de winterbanden mogen ook wat kleiner zijn, maar té klein moeten ze niet zijn. Wanneer u normaliter wat grotere banden heeft, 19 inch of groter, dan mag het verschil zo rond de 2 inch liggen. Wanneer u wat kleinere banden heeft kunt u voor de winterbanden uitgaan van een maximaal verschil van 1 inch.

Hoe achterhaal je de leeftijd van een winterband?

U weet de leeftijd van uw winterband niet meer? Die informatie kunt u terugvinden op de zijkant van de winterband. Op de zijkant van de band kunt u namelijk een 4-cijferige code vinden. De eerste twee cijfers geven aan in welke week de band is geproduceerd en de laatste twee cijfers geven aan in welk jaar de band is geproduceerd. Zo kunt u eenvoudig aflezen hoe oud uw band is.

Waar ben ik verplicht gebruik te maken van sneeuwkettingen?

Het gebruiken van sneeuwkettingen in ons land is niet verplicht. Het is zelfs verboden in ons land. We mogen ook bij enorm hevige sneeuwval geen gebruikmaken van sneeuwkettingen. Ook in andere landen binnen de EU zijn sneeuwkettingen niet verplicht. Het is wel zo dat de auto in bepaalde landen van sneeuwkettingen voorzien moet worden om de aangedreven as. Dus alleen voor of- achter bij een auto die enkel voorwiel of- achterwielaandrijving heeft en wanneer de auto vierwielaandrijving geniet moeten alle banden worden voorzien van sneeuwkettingen.

Wanneer kan ik het beste winterbanden gaan gebruiken?

Winterbanden gebruiken is in Nederland niet verplicht en het lijkt erop dat het de komende tijd ook niet verplicht zal worden gemaakt. De reden dat het niet verplicht is heeft te maken met de relatief korte periode dat we te maken hebben met de winter. Het wordt aangeraden de winterbanden onder de auto te monteren wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt of wanneer de letter ‘R’ terug te vinden is in de naam van de maand.

In welk opzicht verschillen winterbanden van zomerbanden?

Een verschil dat de banden kenmerkt is het bereik qua temperatuur. Winterbanden kunnen veel beter tegen de kou dan zomerbanden. Zomerbanden worden namelijk hard wanneer deze te koud worden, waar winterbanden zachter blijven en zo voor meer grip zorgen. De zomerband of all-season band wordt al overtroffen door de winterband zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt.

Een ander wezenlijk verschil kunnen we terugvinden in het profiel van de winterbanden. De winterbanden hebben meer profiel en zijn anders vormgegeven. Hierdoor kunnen de banden beter water en vuil afvoeren en is de kans op aquaplaning een stuk kleiner. Het profiel van de winterbanden zorgt ook voor meer grip in de sneeuw.

Wat is de eis omtrent de profieldiepte van een winterband?

Winterbanden dienen minimaal een profieldikte te hebben van 4 millimeter. Bij zomerbanden is dat minimaal 1,6 millimeter. Zodra een winterband minder dan 4 millimeter profiel heeft, maar meer dan of gelijk aan 1,6 millimeter profiel heeft wordt de band omschreven als ‘gewone’ band. De band kan dus niet meer veilig in worden gezet als winterband. Dat is met name een punt van aandacht wanneer u naar het buitenland gaat met de auto. Winterbanden moeten voldoen aan de minimale profieldiepte om gezien te worden als winterbanden. Wanneer dit niet zo is en in het land waar u naar toe gaat (denk bijvoorbeeld aan Duitsland) zijn winterbanden verplicht dan kunt u hier een flinke boete voor krijgen. Bovendien heeft u veel minder wegligging.

Wat is de meest ideale bandenspanning voor winterbanden?

Winterbanden genieten een hogere bandenspanning in vergelijking met zomerbanden. De ideale bandenspanning kunt u het beste opvragen bij de leverancier van uw winterbanden. De bandenspanning is namelijk afhankelijk van het type band en hoe zwaar de auto is waar de winterbanden onder moeten worden gemonteerd.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een winterband een bandenspanning van 0,3 bar hoger moet hebben in vergelijking met de ‘gewone’ band. Ga dit echter wel na bij uw leverancier, wellicht ligt de ideale bandenspanning bij uw band een stuk anders.

Hoe hard kan ik maximaal rijden met winterbanden?

Niet alleen de zomerband kent een maximale snelheid, ook de winterband heeft een maximale snelheid op haar naam staan. Hoe hard je mag rijden met winterbanden is aangegeven op de banden zelf middels een bepaalde codering. We gaan bij deze vraag uit van winterbanden voor de personenauto. Hiervoor geldt de maximale snelheid bij de volgende codering:

● I: tot 120km/u
● N: tot 140km/u
● Q : tot 160 km/u
● S : tot 180 km/u
● T: tot 190 km/u
● H : tot 210 km/u
● V : tot 240 km/u
● ZR : 240+ km/u
● W (ZR) : tot 270 km/u
● Y (ZR) : tot 300 km /u

Wanneer u de maximale snelheid toch overschrijdt dan wordt autorijden aanzienlijk minder veilig. De veiligheid wordt minder doordat de snelheid ervoor zorgt dat de band minder goed het water af kan voeren. De band kan door het overschrijden van de snelheid als gevolg van centrifuge krachten breken of scheuren. Dat resulteert weer in een slechtere wegligging en dat kan erg gevaarlijk worden bij slechte weersomstandigheden.