U wilt in het algemeen meer weten over winterbanden, de regels omtrent winterbanden in het buitenland, wanneer u het beste kunt gaan rijden op winterbanden en welke winterbanden u het beste kunt kopen. Op onze website kunt u meer informatie vinden over bovenstaande zaken en meer.

"... winterbanden met velg kopen..."

Bent u op zoek naar inhoudelijke informatie over winterbanden, het aanbod op de huidige markt en aan welke voorwaarden winterbanden moeten voldoen? Dan bent u bij ons aan het goede adres, want wij gaan wat dieper in op deze materie en proberen u zo te helpen met het maken van de juiste keuze.

Winterbanden alleen handig voor op wintersport?

Als u denkt dat winterbanden enkel van toepassing zijn wanneer u op wintersport gaat dan heeft u het mis. Natuurlijk zijn ze van essentieel belang wanneer u op wintersport gaat, maar het gebruik van winterbanden gaat veel verder dan dat. Ook op de Nederlandse wegen is het zaak om na te denken over rijden met winterbanden. Want er zijn zeker een aantal punten om te overwegen.

Wanneer de temperatuur van de wegen beneden de 7 graden Celsius komt dan is het al verstandig om op winterbanden te gaan rijden. Winterbanden hebben meer grip wanneer het koud is en hebben ook meer grip op besneeuwde of erg natte wegen. Door op winterbanden te rijden vermindert u de kans om te gaan glijden en is uw remweg korter. Ook is het verstandig om de juiste velgen bij uw winterbanden te bestellen. Stalen velgen hebben hierbij de voorkeur. Hoewel deze voor het oog geen lust zijn, kunnen ze wel enorm goed tegen de kou en tegen het strooizout. In tegenstelling tot hun zomerse collega’s, de lichtmetalen velgen.

Betere grip door rubbersamenstelling

Zomerbanden verliezen grip wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt. Dat komt doordat de kou ervoor zorgt dat het rubber harder wordt. Winterbanden hebben een andere samenstelling van rubber waardoor ze beter presteren in de kou. Daarnaast hebben winterbanden ook een andere profilering waardoor de banden veel effectiever water en vuil af kunnen voeren. Ook dit verbetert de grip van de banden bij ijzel, sneeuwval en regen. Ook blijft de rubbersamenstelling soepel bij het weer in de herfst én natuurlijk ook in de winter. In Nederland hebben we slechts een paar keer per jaar dat de wegen slecht begaanbaar zijn door sneeuw, maar er wordt op dergelijke dagen wel veel schade gereden. Alleen daarom is het al aan te raden om winterbanden te monteren zodra het koude weer het land weer heeft bereikt.

Hoeveel profiel moet de winterband op z’n minst hebben?

Een winterband moet voorzien zijn van ten minste 4 millimeter profiel. Wanneer het minder wordt dan 4 millimeter profiel dan gaan de prestaties van de winterband hard achteruit. In sommige gevallen worden ze dan zelfs gezien als zomerband. In het buitenland kan dat voor flinke geld boetes zorgen, zeker in Duitsland. Waar winterbanden met minimaal 4 millimeter profiel verplicht zijn. In Nederland kennen we een verplichting van een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter. U zou door kunnen rijden met de winterbanden, maar de band zal wel steeds minder goed presteren.